Sve turističke usluge

Sve usluge smeštaja

Implanti

STA JE IMPLANT?

IMPLANT je trajno resenje za gubitak zuba. To je sraf od titanijuma koji se ugradjuje u kost kao zamena za

izgubljen koren zuba.


Zubnim implantom je moguce nadoknaditi:


1) jedan zub

2) više zuba koji bi bili nosači mosta

3) i sve izgubljene  zube koji bi bili nosaci mosta na implantima ili nosaci stabilnih

     i komfornih zubnih proteza


Procedura prilikom nadoknade izgubljenih zuba implantima

-klinicki pregled i analizu rtg snimka od strane hirurga implantologa;


-hiruska intervencija ugradnje implanta posle koje se ceka minimum 3 meseca da se

zavrsi proces osteointegracije tj. vezivanja implantata sa okolnom kosti.


-nakon perioda osteointegracije postavlja se suprastruktura na implantat i uzima otisak za izradu krunica i mostova

 i nakon pet do deset dana postavljanje krunica i mostova.


Dosadasnja resenja za nadoknadu izgubljenih zuba krunice, mostovi, parcijalne ili totalne proteze samo privremeno resavaju problem  jer kost u predelu izvađenog zuba nije stimulisana prilikom zvakanja tako da se vremenom gubi resorpcijom. Ugradnjom implanta se okolni zubi ne bruse tako da se cuva zubna supstanca I sile koje se stvaraju prilikom zvakanja prenose se na kost  I sprecavaju resorpciju kosti. Implant se ponasa vrlo slicno prirodnim zubima I zbog toga je najbolja zamena za izgubljen zub.

Prednosti implanata u odnosu na mostove i proteze

Prednosti implanata u odnosu na mostove I proteze su velike I to se ogleda u :

1. Estetici

  • Niko nece primetiti da postoji vestacka zubna nadoknada u ustima, osecaj prilikom zvakanja je isti kao kod   prirodnog zuba. Posto implant srasta sa kosti nece biti gubitka kosti i povlacenja desni.

2. Čuvanju zubne supstance

  • Ne uklanja se zubna supstanca sa susednih zuba kao pri izradi mosta.

3. Komforu I samopouzdanju

  • Osecaj pri govoru, zvakanju I izgledu je mnogo bolji, nema zuljanja  I ispadanja proteze. Nema neprijatnog osecaja stranog tela u ustima


Najcesca pitanja pacijenata

1.Da li ce moj organizam prihvatiti zubni implant? 

Implanti se izradjuju od titanijuma- biokompatibilnog materijala i ne postoji mogucnost odbacivanja implanata. Neuspeh je javlja u oko 3% slucaja i to kao posledica pogresno postavljenog implanta, prevelike sile ili neodgovarajuce higijene!


2.Koliko traje hiruska intervencija?

 Po jednom implantu je potrebno 15min.

3.Da li je proces ugradnje bolan? 

Procedura se radi u lokalnoj anesteziji. Apsolutno je bezbolna.Nakon ugradnje, prva 2-3h prisutan je blag bol koji prolazi upotrebom analgetika (najcesce je dovoljan samo 1). 

4.Sta nakon tretmana? 

Zubni implanti zahtevaju visi nivo brige i odrzavanja oralne higijene, tako da je redovno pranje zuba(implanata) i upotreba zubnog konca/interdentalnih cetkica i/ili zubnog tuša i/ili električne cetkice nešto bez cega se ne moze. 

5.Koliko traje implant? 

Po rezultatima najnovijih istraživanja 90-95% svih ugradjenih implantata u potpunosti funkcioniše nakon 10 godina, naravno uz preduslov da se pacijent pridrzava saveta stomatologa, redovno odrzava oralnu higijenu, redovno dolazi na kontrolne preglede i profilakticke tretmane. 

6.Da li je svakome moguce ugraditi implant? 

Ugradnja implantata nije povezana sa staroscu pacijenta. Jedino ogranicenje je vezano za pacijente sa nezavrsenim rastom vilice- decu. 


7.Da li postoje kontraindikacije za ugradnju implanata? 

Kao i kod svake operacije, lose opste zdravstveno stanje i vrlo mali broj bolesti imaju negativan efekat na vezivanje implantata. Problem  moze biti nedovoljna kolicina ili kvalitet kosti, u tom slucaju se rade dodatne hirurske mere- ugradnja vestacke kosti.

8.Sta je najbitnije kod ugradnje implanata? 

Najbitnija je dobra oralna higijena pre i posle implantacije radi dugotrajne stabilnosti i sprecavanja zapaljena kosti oko implantata. I naravno redovni kontrolni pregledi su vazni za dugovecnost implantata i protetskih radova na njima.