Sve turističke usluge

  • O Beogradu

    Beograd je grad kulture, zavabe i veselih…

  • Topciderski park

  • Kalemegdan

    Kalemegdan je stara beogradska tvrđava…

  • Avala

    Avala je omiljeno odmaraliste Beogradjana…

Sve usluge smeštaja

Plombiranje zuba

Rupe koje nastaju u zubima usled njihovog truljenja ( karijesa ), te gubljenja tvrdog tkiva zuba se razvijaju i sire kako vreme prolazi, a zub se ne tretira i ne leci. One postaju vece, truljenje ( karijes ) napreduje i moze doseci do zubne pulpe i izazvati upalu. Iz tog razloga je potrebno odstranjivanje karijesa i rekonstrukcija odnosno povratak zuba u stanje u kome e nalazio pre oboljevanja. Proces rekonstrukcije podrazumeva odstranjivanje karijesa, te popunjavanje nastalih praznina u samom zubu. Kako se zub ispunjava, kaze se da je napravljen ispun, odnosno plomba.

Plombiranje zuba – vrste ispuna

Kod vrsta ispuna ispuna razlikujemo stare amaplgamske plombe, i nove konpozitne ispune ( bele plombe ) .


Plombiranje zuba – amalganske plombe

Amalgamske plombe su sive ili srebrne boje. U stomatologiji se koriste dugo vremena, i prednosti su im bile lakoca postavljanja, kao i niska cena i trajnost, posebno kod manjih ispuna. Medjutim sa razvojem stomatologije i tehnika, ovi ispuni polako odlaze u zaborav. Velika kolocina nikla, srebra, kalaja, bakra, cinka i drugih metala koji se nalaze u ovim plombama, a koji mogu biti i kancerogeni, doprinosi njihovoj sve redjoj upotrebi. Ove plombe su u novije vreme zamenjene kompozitnim ispunima, odnosno belim plombama.


Plombiranje zuba – kompozitni ispuni ( bele plombe )

Bele plombe odnosno kompozitni ispuni su na pocetku primene obilovali brojnim nedostacima, ali su svi ti nedostaci i manjkavosti prevazidjeni samim razvojem tehnologije izrade. Taj razvoj i usavrsavanje je dovelo do toga da je sada kompozitni ispun, odnosno bela plomba mnogo kvalitetnije sredstvo za popunjavanje praznina u zubu. Nedostaci belih plombi su sada neutralisani, a snaga lepljenja kod najsavremenijih ispuna je dosta veca nego sto je cvrstoca samog zuba. Ovaj materijal se izradjuje u vise vrsta, u zavisnosti od lokacije postavljanja. Kompozitni ispuni ( bele plombe ) se izradjuju u vise nijansi i boja, sto doprinosi boljem estetskom efektu. U toku rada, stomatolog materijal postavlja slojevito, i svaki sloj ocvrscava uz pomoc svetla.


Prednosti kompozitnih ispuna u odnosu na amalgamske plombe

Postoji vise prednosti kompozitnih ispuna u odnosu na amalgame. Kao prvo, prilikom postavljanja amalgamskih plombi cesto je potrebno izbrusiti i zdrav deo zuba, dok kod kompozita to nije slucaj. Zatim tu je i estetski faktor, koji posebno dolazi do izrazaja prilikom tretiranja prednjih zuba. Kod kompozita se materijal lepi na povrsinu zuba i sa njim čini jedinstvenu celinu, sto sprecava lom.

Koje tehnike plombiranja zuba se primenjuju u našim ordinacijama?

U nasim ordinacijama za nase pacjente primenjujemo kompozitne ispune.