Sve turističke usluge

Sve usluge smeštaja

Izbeljivanje zuba


Izbeljivanje zuba spada medju najtrazenije stomatoloske intervencije. Moze znacajno da poboljsa izgled pacijenta jer sama boja zuba postaje belja. A lep i privlacan osmeh ima uticaja  na psiholosku svest coveka I na povecanje samopouzdanja. 

 

Uzroci prebojenosti zuba

 

Endogene ili egzogene diskoloracije su uzroci prebojenosti zuba. Egzogene su nastale usled upotrebe obojenih napitaka (kafa,caj,coca-cola)i duvana. Endogene nastaju unutar gledji i dentina i mogu biti  preeruptivne (endemska fluoroza, dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, tetraciklinska prebojenost) i posteruptivne (trauma, endodontska terapija).


Da li je izbeljivanje zuba stetno ?

 

Izbeljivanje zuba nije stetno. Pod kontrolom stomatologa I preparatima renomiranih proizvodjaca izbeljivanje predstavlja apsolutno siguran I efikasan  tretman. Najnoviji preparati koje koristimo a koje je odobrila Americka dentalna asocijacija sadrze fluor koji mineralizuje zube I stiti od karijesa.

Preparati u sebi sadrze karbamid –peroksid ili vodonik-peroksid. Izbeljivanje se zasniva na procesu oksidacije, stvaraju se jedinjenja manje mase koja reflektuju manje svetla cime se postize efekat izbeljivanja.

 

Izbeljivanje zuba - procedura

 

Pre pocetka tretmana potrebno je sanirati sve karijese, ukloniti kamenac I pigmentacije Zubne krunice koje vec postoje u ustima kao I bele plombe nije moguce izbeliti, pa ih je nekad potrebno zameniti kako bi estetski efekat bio potpun.

 

Postoje dve metode kucno I ordinacijsko izbeljivanje. Kucna trej tehnika podrazumeva uzimanje otiska,i zradu treja tj aplikacione folije I nosenje treja zajedno sa izbeljivacem nekoliko sati dnevno. Proces traje 7-10dana.

 

Ordinacijska tehnika podrazumeva upotrebu izbeljivaca vece koncentracije uz zastitu desni. Procedura traje 45min.

 

Avitalni  zubi tj mrtvi zubi su zubi kojima je izvađen zivac. Oni vremenom menjaju boju tj postaju tamniji. Moguce ih je izbeleti u najvecem broju slucajeva. Proces traje oko 7 dana


Tokom procesa izbeljivanja trebalo bi izbegavati upotrebu obojenih pica(kafa,caj,vino) I pušenje kako bi rezultati bili  bolji I dugotrajniji.

 

Tokom izbeljivanja vitalnih zuba  moze se javiti  osetljivost na nadrazaje( hladno I slatko). Javlja se u 50% slučajeva I prolaznog je karaktera. Savetuje se tad upotreba paste za osetljive zube I nošenje treja svako drugo vece.

 

Rezultati izbeljivanja traju od 6-18 meseci,zavisi od navika (pusenje,kafa..)  I odrzavanja oralne higijene.

 

Tretman je moguce ponoviti I boju obnoviti u kracem periodu. Pacijentima savetujemo da sacuvaju folije ukoliko su izbeljivali zube kucnom metodom.