ovde treba da ide ime slike - newsFirstImage
Belgrade Beer Fest je jedan od najveci festivala piva u ovom delu Evrope. Posecna posecenost od preko 500.000 ljudi tokom… detaljnije
EXIT festival je jedan od najvecih i najboljih muzickih festivala u Evropi i sire. Za dvanaest godina postojanja Exit je… detaljnije
Dragacevski sabor trubaca u Guci je u svetu jedinstveno takmičenje trubačkih orkestara i jedna od najvecih manifestacija… detaljnije

baner 290x90 px

Sve turističke usluge

Sve usluge smeštaja

Subota, 14. 04. 2012.

Ortodoncija

Šta je ortodoncija? Kako se vrši ispravljanje zuba?

Ortodoncija je oblast stomatologije koja se bavi korekcijama koje uključuju korekciju i poravnanje zuba. Za to se najčešće koriste proteze.

Ispravljanje zuba

 

Ukoliko zelite da ispravite lose poredjane zube, ili ispravite zagrizaj, znajte da nikad nije kasno. Nije bitno samo radi estetike posedovati lep osmeh. Pravilno poredjani zubi i pravilan zagrizaj su neophodni za ispravno zvakanje hrane i pravilan govor. Ukoliko imate problem sa krivim i nepravilno postavljenim zubima ili zagrizajem, savetujemo vam nosenje proteze ili ortodonskog aparata. Proteza veci efekat postize kod deteta nego kod odraslih osoba. Znaci da odrasla osoba, ili osoba izasla iz puberteta, mora odredjenu portezu nositi duzi vremenski period sve dok se ne postignu zeljeni rezultati. Nepravilan zagrizaj je slucaj kada gornja vilica prelazi preko donje ili obrnuto. U jednom i u drugom slucaju pacijent nije u mogucnosti da pravilno zvace. To predstavlja dodatan los uticaj na organe za varenje. Kod pacijenata sa problemom nepravilnog zvakanja takodje postoji i problem pravilnog govora. Ortopedija vilice je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem deformiteta ovog tipa. Na samom pocetku stomatolog je potrebno da izvadi otisak vilice pre nego sto se predje na pravljenje ortodonskog aparata. Adekvatno resenje problema se predlaze na osnovu otiska vilice pacijenta. Nakon proucenog otiska vilce pacijenta  od strane stomatologa se odlucuje da li ce pacijent nositi fiksni ortodonski aparat ili mobilni ortodonski aparat. Fiksni ortodonski aparati poseduju vecu efikasnost od mobilnih jer se oni konstantno nose sve vreme. Za razliku od mobilnih koje pacijent može da skine i stavi kad poželi. Cena fiksnog ortodonskog aparata je dosta visa od cene mobilnog ortodonskog aparata. Fiksni ortodonski aparati se medjusobno razlikuju. Razlika je u njihovom sastavu. Jedni napravljeni od metala a drugi od keramike. Cena fiksnih ortodonskih aparata od metala je niza od cene fiksnih ortodonskih aparata napravljenih od keramike. 

 

 

Folije za ispravljanje zuba

 

Jedna od najnovijih tehika je ispravljanje zuba folijom. Radi se o vrsti ortodonskog ispravljanja zuba providnom folijom. Ispravljanje zuba folijom predstavlja nacin ispravljanja zuba nevidljivom protezom. Folije za ispravljanje zuba su izradjene pomocu 3D tehnologije. Prvi korak u ispravljanju zuba folijom je digitalizacija lica. Kada se zavrsi digitalizacija lica prelazi se na izradu CAD/CAM folije. Postoji posebno napravljen softver koji je kljucan da bi funkcionisala ovakva tehnika ispravljanja zuba. Vrsi se simulicija zuba koji se pomeraju. Taj postupak se radi pomocu softvera koji omogućava da dodje do pomeranja svakog pojedinacnog zuba i njegovog secenja da bi se omogucilo njegovo pomeranje u svim mogucim pravcima. Da bi se kompletiralo ortodonsko pomeranje zuba, neophodno je simuliranje pomeraja zuba podeliti na broj folija. Menjanje folija se vrsi na svake dve nedelje. Folije za ispravljanje zuba su veoma kvalitetne i imaju velike prednosti. Neke od prednosti su udobnost nosenja, prozirnost i tankoca CAD/CAM folija. Ovom tehnikom ispravljanja zuba se povecava preciznost tokom pomeranja zuba. Pacijent ima mogucnost ako zeli da posmatra pomeranje zuba pomocu slike, videla ili 3D  modela. Folije koje se koriste za ispravljanje zuba se pacijentu daju unapred. Ne postoji tretman pripreme za pocetk nosenja folija, kao sto postoji kod nosenja ortodonskih aparata gde je neophodno izvaditi otisak pacijentu. 

 

Splintovi

 

Splintove ce vam preporuciti vas stomatolog ukoliko imate problem kao sto je skripanje zubima. Skripanje zubima je neprijatno za okolinu, i veoma je stetno po zdravlje za osobu koja ovaj problem ima. Skripanje zubima se najcesce manifestuje prilikom spavanja ili prilikom zvakanja. Zvuk skripanja potice od trenja i na taj nacin dolazi do ostecenja zuba. Savetujemo vam da se obratite vasem stomatologu da bi se izlecili od ove neprijatne i loše navike. Nasa stomatoloska ordinacija se pored ostalih usluga i intervencija bavi i izradom splintova po meri pacijenta. Pre nego sto se krene na izradu splintova neophodno je pacijentu uraditi otisak zuba. Na osnovu izradjenog otiska se prave splintovi. Svrha splintova jeste smanjivanje abrazije i zastita zubnog tkiva. U nasoj stomatoloskoj ordinaciji se stomatolozi bave izradom stabilizacionih okluzalnih splintova.  Stabilizacioni okluzalni splintovi su radjeni od cvrstog materijala, debljine do dva milimetra. Napravljeni su tako da imaju mogucnost prekrivanja svih zuba gornje vilice. Njihova namena je da se nose tokom noci dok spavate. U zavisnosti od velicine problema koji imate stomatolog ce vam reci kad je vas sledeci dolazak na kontrolu. Splintovi su jako korisno resenje ako imate problema sa skripanjem zubima. Da ne biste remetili mir neprijatnim zvukovima sebi  i drugima, a prvenstveno zastitili svoje zube savetujemo vam da se konsultujete sa stomatologom, kako ce vam odraditi splintove po vasoj meri. Splintovi se takodje preporucuju nakon prestanka nosenja fiksnih ortodonskih aparata. Njihova svrha tada je da onemoguce vracanje zuba u prvobitni polozaj. Drugi naziv za ovaj tip splintova su retencione folije. Retencione folije se na samom pocetku moraju nositi stalno. Kako vreme prolazi vreme nosenja retencinih folija ce postajati sve krace i krace. 

 

Ortodonski aparati

 

Ortodoncija ili ortopedija vilice je grana stomatologije koja se bavi izucavanjem nepravilnosti koje se mogu uociti na zubima. Nakon izucavanja tim stomatologa specijalista iz oblasti ortodoncije predlaze adekvatno resenje problema pacijentu. Postoje mnogi ortodonski aparati koji imaju svrhu ispravljanja nepravilno postavljenih zuba ili nepravilnog zagrizaja. Mobilni ortodonski aparati su najadekvatnije resenje ako je u pitanju ispravljanje nepravilno postavljenih zuba. Mobilni ortodonski aparat je sacinjen iz akrilata i metala. Od akrilata se izradjuje deo koji direktno naleze na sluzokozu nepca ukoliko je u pitanju gornja proteza. Ako se radi o donjoj protezi deo od akrilata naleze na unutrasnjost desni donje vilice. Metalni deo je sastavljen od zice koja prelazi preko zuba u obliku luka, i srafova koji su smesteni negde u masi akrilata. Pozitivna strana mobilne proteze je ta sto se moze skidati i stavljati od strane pacijenta kada god on pozeli. Stomatolog ce vam savetovati da je nosite tokom noći i par sati dnevno, u zavisnosti od tezine slucaja pacijenta. Pacijentima starijim od osamnaest godina se preporučuju fiksni ortodonski aparati. Fiksni ortodonski aparat se najcesce koristi kako bi ispravio nepravilan zagrizaj. Ukoliko vase dete ili vi imate nepravilan zagrizaj znajte da morate sto pre reagovati jer on direktno utice na organe za varenje jer hrana koju pacijent pokusa da sazvace odlazi do zeluca nesazvakana kako treba. Fiksni ortodonski aparat cine bravice i luk. Bravice se lepe posebnim lepkom na povrsinu svakog zuba. Zatim se luk provlaci kroz bravice. Fiksne proteze mogu biti sacinjene od metala ili od keramike. Keramicke fiksne proteze imaju visu cenu od metalnih. Keramicke proteze su zato manje primetne. Ljudima oko vas ce delovati kao da je nemate. Cene ortodonskih aparata mozete saznati u nasoj stomatoloskoj ordinaciji. Ukoliko imate problem sa zubima ili vilicom ili primetite da vase dete ima predispozicije da ima neki od navedenih problema savetujemo vam da dođite i dovedite ga na pregled. Nasa stomatoloska ordinacija poseduje tim stomtologa strucnjaka iz oblasti ortodoncije koji ce vas pregledati i izneti strucno misljenje. Mi smo tu na raspolaganju da resimo vas ortodonski problem, na vama je samo da dodjete.

Podeli sa prijateljima:

Komentari (0)

Ostavi komentar